Systema Martial Art - Wat is dit nu eigenlijk?

KEN JEZELF
Systema heeft een andere naam "poznai sebia" of "Know Yourself".  Wat betekent het echt om jezelf te begrijpen? Het is niet alleen om te weten wat je sterke en zwakke punten zijn, dat is goed maar tamelijk oppervlakkig. 

Training in Systema is een van de zekere manieren om de volledige omvang van onze beperkingen te zien - om te zien hoe trots en zwak we echt zijn. Systema stelt ons in staat de ware kracht van geest te verkrijgen die voortkomt uit nederigheid en duidelijkheid bij het zien van het doel van ons leven.

ANDERS DAN ANDERE MARTIAL ARTS
Er zijn geen rituelen of ceremonies, rangen of banden te behalen in Systema. Er zijn geen vaste patronen zoals kata's en technieken om te onthouden. Veel mensen hebben dit juist wel nodig om iets denken te begrijpen, af te kaderen, voortgang te meten of zichzelf te meten. In Systema willen we juist vrij zijn van dit soort ideeën  omdat dit ons beroofd van onze ware potentie als vechter maar zeker als mens. 

Vanaf de eerste training leer je  werken met principes in combinatie met jouw eigen lichaam. Technieken en kata's zijn vaste bewegingsvormen die je in moet bestuderen in een vaste setting en zijn vaak moeilijk te onthouden laat staan op het juiste moment onder druk toe te kunnen passen. Maar snap je de principe achter de techniek dan zijn de mogelijkheden oneindig en ten alle tijden en omstandigheden toepasbaar . Je bent vrij omdat de principe een instinctieve reactie is geworden waar je kennis aan toe kan voegen.

In Systema leer je vrij te zijn van patronen, spanningen, emoties, angsten en gedachten, zodat je ten alle tijden zo natuurlijk en organisch mogelijk kan reageren op elke uitdaging wat het leven ons geeft.

 

HET LICHAAM LEREN OM TE DENKEN
Wanneer het fysiek contact begint, moet vechten volledig spontaan en natuurlijk zijn. Het is onmogelijk om vooraf technieken voor te bereiden op alle mogelijke situaties in een gevecht, maar het is mogelijk om het lichaam te leren 'denken'.

 Met "denken" bedoelen we het lichaam op natuurlijke wijze de oplossing voor elke onverwachte situatie te laten vinden. Daarom moet je tijdens trainingssessies nooit vooraf afspraken maken met je partner.

Alle bewegingen moeten dynamisch en multifunctioneel zijn. Je moet nooit alleen bewegen omwille van het verplaatsen. En bij elke beweging moet het hele lichaam worden waargenomen en gebruikt als een compleet systeem.


BELANGRIJK OM TE WETEN
Dat een conflict situatie altijd verschillend is en overal kan plaats vinden op elk moment. Ook wanneer het je niet uitkomt, met je familie bent, ziek of gewond bent, misschien te veel gedronken hebt of geïrriteerd bent, Het kan plaats vinden terwijl je zit of wordt vastgehouden, in een menigte of juist dat je helemaal alleen bent tegen meerdere. De ondergrond glad is of onstabiel is, de situaties zijn oneindig en toch dien je jezelf hierop voor te bereiden. 

Systema haakt hierop in en kan he daarom ook niet als sport beschouwen. Het doel van het trainen is om te overleven in extreme en onvoorspelbare situaties .  Daarom is het effectiever om bewust te worden van jouw eigen natuurlijke bewegingen en ze te begrijpen en te gebruiken als basis om je lichaam leren te denken. 

Omdat we in training aanvallen niet vooraf bespreken of herhalen en veel met fysieke beperkingen leren omgaan, wordt het al snel onbelangrijk wat voor soort aanval of situatie we tijdens de training worden geconfronteerd. Dit heeft directe en effectieve toepasbaarheid in de echte wereld. 


REALISTISCH TRAINEN
Realistisch trainen - Zolang de individu het goed en veilig kan toepassen, hoe realistischer de training, hoe beter de training. Staand en/ of vanaf de grond vechten, groepsaanvallen, vechten met of tegen wapens zijn allen een kunst op zichzelf. Ze vereisen realisme voor een goede fysieke, psychologische en tactische training en voorbereiding. 

Angst en pijnbeheersing - Het is belangrijk om te leren welke angsten er in ons zitten en hoe we deze kunnen temperen en leren te gebruiken als bron van kracht. Pijn is hiervoor een belangrijk middel en dit soort training is een levensreddende skill om te hebben. Als je niet met echte pijn en angst overweg weet te gaan en je wordt hiermee geconfronteerd kan je alle kennis, techieken en tactische kennis uit het raam gooien want je zal het niet kunnen toepassen omdat bevangen bent van angst. 

Contact is belangrijk - Contact is een noodzaak. Alleen door geraakt te worden en wat pijn te ervaren, zul je de aard van de pijn leren, hoe je erop kunt reageren en hoe je het beste kunt omgaan met de angst hiervoor. Natuurlijk proberen we niemand te verwonden, maar we moeten wat pijn veroorzaken. De diepte van het contact is belangrijk om te weten, hoe ermee om te gaan en te geven voor gebruik van zelfverdediging of zelf om mensen te helen van angsten.. Dit is een van de redenen waarom er in Systema geen bescherming wordt gebruikt. We willen weten wat de reactie en gevold is van ons werk. 

Bouwers van zelfvertrouwen - Creatieve oplossingen vinden tijdens sparren en andere trainingsvormer met fysieke handicaps/ beperkingen zijn erg goede bouwers van zelfvertrouwen. Bv werken met één of beide armen vast gebonden, blinddoek, werken vanuit een liggende of zittende positie Ook zeer langzamen gecontroleerde squats, sit-ups, leg-raise en push-ups zijn goed voor het opbouwen van zelfvertrouwen en het vinden van je ware kracht. Door met jezelf het gevecht aan te gaan kun je snel karakter, kracht en zelfvertrouwen aan he persoonlijkheid toe voegen.

Ontspanning oefeningen - Hoewel het lijkt alsof ontspannen het laatste wat je in een gevecht zou willen doen, moet je wel in staat zijn om effectief met spanning komt weten gaan en deze spanning te erkennen om effectief te zijn. Als je niet weet hoe je moet ontspannen, weet je niet wat echte spanning is. Je moet natuurlijk en ontspannen zijn terwijl je beweegt en alleen de benodigde energie leveren die voor een bepaalde actie wordt gevraagd. Heftig vertoon van kracht en kunde beroven je van skill, energie en uithoudingsvermogen. Hierdoor heb je geen reserves voor de situatie en verantwoordelijkheden waarmee je na een gevecht mogelijk te maken krijgt, Je kunt de strijd winnen maar uiteindelijk de oorlog verliezen omdat je jezelf onnodig hebt uitgegeven. 

 

Rooster Systema Russian Martial Art

 •  maandag     19:30 - 21:00   
 •  woensdag   19:30 - 21:00 
 •  vrijdag          10:00 - 11:30 
 •  zondag         10:00 - 11:30 

!!! 1st & 2de Pinksterdag geen training. !!!

 Prijzen 

SYSTEMA  - geeft recht op deelname van alle reguliere trainingen en korting op pravilo, massage en personal training.

 • contributie per kwartaal € 120,-
 • contributie per jaar € 445,- 
 • losse les € 15,-
 • personal training € 45,- per uur *

PRAVILO & MASSAGE - leden hebben 25% korting en de 10- rittenkaart kan flexibel ingezet worden voor pravilo, massage en personal training. 

 • Pravilo en/ of Combative massage 30 min € 30,- / 60 min € 45,- *
 • 10 Rittenkaart  30 min € 270,- / 60 min € 405,-*

* prijzen zijn inclusief leden korting. de 10 -rittenkaart is 12 maanden geldig. 


VISITORS - visitors from abroad are welcome to join us at our school and we will make sure you receive an overload of information and training.

 • week training fees € 75,- (this includes a 10 min Q&A after each class)
 • personal training € 60,- per hour (this can be shared with more student) 
 • Pravilo € 60,- per hour (25% in total with more sessions)

If you have any questions about booking your trip please feel free to contact us.

E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram